You are here: Home // Diverse // Ce se intampla la osteoporoza?

Ce se intampla la osteoporoza?

Osteoporoza reprezinta o pierdere de substanta osoasa urmata de distorsionarea arhitecturii osului si de scaderea rezistentei scheletului.
La nivelul tesutului osos exista 2 feluri de celule: unele care formeaza osul (osteoblasti), altele care il distrug (osteoclaste).
Pana la 30 de ani, predominanta este activitatea osteoblastilor, apoi echilibrul intre cele 2 procese se schimba treptat in favoarea osteoclastelor. Este vorba, de fapt, de un proces natural de imbatranire, in urma caruia osul devine casabil, cu posibiliatea de a se fractura la cea mai mica trauma.

Care sunt cauzele osteoporozei?

1. Osteoporoza post menopauza este cea mai cunoscuta forma a acestei afectiuni. Ea apare dupa 50 de ani, fiind datorata insuficientei secretii de hormoni estrogeni. Cele mai frecvente localizari ale bolii sunt la nivelul coloanei vertebrale, colului femural, precum si la nivelul extremitatii distale a radiusului si carpului.

2. Osteoporoza de involutie sau senila apare cel mai adesea dupa 70 de ani, mai frecvent la femei decat la barbati, ca urmare a reducerii sintezei de vitamina D, datorita procesului de imbatranire. Cel mai adesea este afectat carpul femural, hemerusul proximial, vertebratele.

3. Osteoporoza secundara este forma cea mai rara, numai 5% din totalitatea cazurilor de osteoporoza. Cele mai multe cazuri de osteoporoza secundara sunt datorate tulburarilor endocrine (disfunctie tiroidiana, corticosuprarenala, paratiroidiana, diabet, etc), dar si consumului de droguri (corticosterioizi, barbiturice, etanol, tutun, etc).

Cum se manifesta osteoporoza?

Pacientii cu osteoporoza necomplicata pot ramane asimptomatici sau pot acuza dureri de spate de intensitate variabila.
Cele mai frecvente localizari ale bolii sunt la nivelul coloanei vertebrale, colului femural, precum si la nivelul extremitatilor distale ale radiusului si carpului, acestea fiind de fapt si zonele predilecte de efectuare a tomodensimetriei.
In general osteoporoza neinsotita de fracturi ramane silentioasa; subiectii acuza dureri vagi la nivelul coloanei vertebrale toracice si lombare, care se accentueaza in ortostatism prelungit sau cu ocazia unor solicitari fizice mai intense si care se atenueaza prin repaus la pat.

Osteoporoza vertebrala devine simptomatica odata cu aparitia unei tasari vertebrale, care este de fapt, o fractura de corp vertebral. Cel mai des, tasarea vertebrala se traduce prin dureri acute la nivelul coloanei vertebrale, de obicei in regiunea toracica inferioara sau in regiunea lombara.

Aceste dureri se instaleaza brusc, uneori in urma unei caderi, sau, mai des, dupa un mic efort de ridicare, de tractiune sau dupa o simpla miscare a corpului. La unii bolnavi, osteoporoza, insotita de tasari vertebrale, poate fi complet nedureroasa, ea fiind identificata cu prilejul unui examen radiologic efectuat intamplator.
Tasarea sau colapsul vertebral repetat determina alterarea formei si dimensiunilor vertebrei afectate si totodata deformari importante ale coloanei, dureri osoase difuze regionale sau localizate, nevralgii diverse.

Diagnosticarea osteoporozei

Riscul de a face osteoporoza este mult mai mare pentru persoanele care au mai avut astfel de cazuri de familie, care prezinta dereglari hormonale diverse sau au urmat un tratament prelungit cu cortizon.
Trebuie luate in considerare si eventualele afectiuni curente, obiceiurile alimentare. Bolnavii cu osteoporoza dureroasa sunt adesea obositi, slabiti, astenici, uneori deprimati.
Radiografia clasica a coloanei vertebrale reprezinta examenul cel mai accesibil, chiar daca nu permite un diagnostic al osteoporozei.
In ultimii ani au fost realizate tehnici de depistare exacta a densitatii osoase, cu utilitate deosebita si in urmarirea eficientei tratamentului.

Prevenirea osteoporozei

Cel mai simplu tratament pentru orice boala este prevenirea ei. In acest caz asta inseamna un regim alimentar bogat in alimente ce contin calciu, efectuarea de activitati sportive adecvate varstei.

Tags: ,

comment closed

Copyright © 2009 Ingrijire personala. All rights reserved.