You are here: Home // Diverse // Cum sa ai un somn profund

Cum sa ai un somn profund

Ai probleme cu somnul, te trezesti adesea in zorii zilei sau in timpul noptii? Exista si alte solutii in afara somniferelor pentru a-i veni de hac insomniei.

Somnul nu este o pierdere de timp, asa cum unii sunt tentati sa creada. Este o nevoie vitala, ca si respiratul, bautul sau mancatul. O persoana care doarme prosta va avea tulburari de genul: iritabiliate, halucinatii, probleme cu memoria sau vigilenta. Cat trebuie sa dormim ca sa fim sanatosi? Ce poti face daca adormi greu, daca te trezesti in timpul noptii sau daca te scoli cu noapte-n cap? Daca te afli in una din sitatii, nu intra in panica. Exista solutii pentru toate problemele.

Dormi mult sau putin?

Sunt necesare opt ore de somn pentru a fi in forma? Nu neaparat! Fiecare are un anumit interval in care se odihneste, programat genetic. De exemplu, Einstein avea nevoie de unsprezece ore de somn, in timp ce lui Churchill ii ajungeau doar cinci.

Adormi foarte greu

Adesea esti coplesita de griji sau oadata ajunsa in pat, incepi sa te gandesti la ce ai de facut sau la ce ai facut in ziua care tocmai s-a incheiat. Somnul iti fuge si te resucesti in pat fara sa te poti odihni. Ce-i de facut? Adopta un ritual inainte de a ajunge in pat. Fa o baie cu apa la temperatura corpului, bea un ceai calmant sau un pahar de lapte caldut. Practica o activitate relaxanta: yoga, meditatie, respiratie.
La primele semne de somn – picoteala, caderea parului – du-te direct in pat! Nu mai trage de tine. Vei adormi in cateva minute. Evita in a doua parte a zilei excintantele: cafea, ceai negru, tigara, ciocolata neagra care stimuleaza creierul. Lasa pe a doua zi discutiile incitante. Nu te culca imediat dupa o masa copioasa, caci digestia perturba somnul.
Nu uita ca sportul favorizeaza somnul lent, dar practicat seara tarziu, determina producerea de hormoni de trezire, deci efectul este invers. Solutii: acupunctura, infuziile.

Te trezesti peste noapte de cateva ori

Nimeni nu doarme fara mici pauze. Toata lumea deschide ochii intre doua cicluri de somn. Dar aceste treziri trec neobservate cand nu depasesc trei minute. Daca seara bei alcool, adormi repede, dar somnul este perturbat. Daca esti cu stomacul gol, de asemenea te poti trezi. E bine sa mananci ceva usor seara, cu minimum doua ore inainte de a te culca. Te mai poti trezi si din pricina unei dureri, caci pragul de sensibiliatate este crescut in timpul noptii. Si, nu in ultimul rand, te poti trezi din cauza stresului sau a grijiilor care rabufnesc intre doua cicluri de somn. Ce sa faci? Ridica-te din pat, bea ceva cald. Nu te intoarce pana nu simti ca ti-e somn. Solutii: respiratia abdominala, valeriana (picaturi sau ceai).

Te scoli cu noapte-n cap

E adevarat ca cine se scoala de dimineata departe ajunge, dar nu in orice situatie si nu oricum. Daca te scoli pe la patru-cinci dimineata, cand de fapt ora ta normala e sase jumatate sau sapte, inseamana ca ai probleme. Iar aceste probleme sunt legate de depresii. In aceasta situatie adormi usor, poate chiar prea devreme si te trezesti in zorii zile intr-o stare de panica ce te impiedica sa mai adormi. Ce sa faci? E cazul sa consulti un medic, caci depresia are nevoie de tratament de specialitate.
Dupa tratament va disparea si insomnia. Solutii: tehnici de respiratie – yoga, meditatie, respiratie, uleiuri volatile antidepresive. Toate tehinicile speciale (yoga, acupunctura, respiratia) se vor face cu indrumari de specialitate. Pentru uleiurile volatile si ceaiurile de plante ai nevoie de sfaturi de la farmacisti sau medici nutritionisti.

Cat dureaza un ciclu de somn

In medie, un ciclu complet de somn dureaza 90 de minute. In timpul noptii au loc intre trei si cinci cicluri. Fiecare are doua etape principale, urmate de o scurta faza intermediara.
Prima etapa – somnul lent – dureaza intre 60 si 70 de minute. Pulsul si respiratia se incetinesc, temperatura corpului scade. Apoi, muschii se relaxeaza total si alunecam intr-un somn mai profund. In aceasta etapa, corpul nostru recupereaza, iar oboseala dispare. A doua etapa – somnul paradoxal – dureaza intre 15 si 20 de minute. Acum apar si visele. Corpul nostru are un tonus muscular aproape nul.
Aceasta etapa permite memoriei sa asimileze informatiile primite, sa le sedimenteze si este favorabila recuperarii psihice. Faza intermediara dureaza 5-10 minute. Inainte de a incepe un nou ciclu de somn, exista o mica pauza de trezire, care ramane adesea inconstienta.

Tags: ,

comment closed

Copyright © 2009 Ingrijire personala. All rights reserved.