You are here: Home // Diverse // E timpul sa-ti faci analizele

E timpul sa-ti faci analizele

Uneori, analizele medicale sunt strict necesare pentru a descoperi diverse afectiuni ale organismului. Sesizate la timp, multe dintre ele pot fi tratate mai usor sau complet vindecate.

Intre 20 si 30 de ani se recomanda efectuarea analizelor complete cel putin o data la doi – cinci ani, iar dupa aceasta varsta cel putin o data pe an. Medicul de familie este cel care te poate trimite sa iti faci analizele medicale, insa poti sa le faci si din prorpie initiativa. Pentru a sti ce analize sunt necesare, informeaza-ti medicul cu exacitate despre bolile pe care le-ai avut, tratamentul pe care il urmezi, istoricul bolilor din familia ta si simptomele pe care, eventual le ai acum.

Analiza sangelui

Exista foarte multe informatii utile ce pot rezulta in urma analizei sangelui. Cateva dintre elementele cele mai importante sunt fierul, colesterolul, glucoza, calciul, hemoglobina si lipidele.

Fierul

Prin analiza sangelui se poate depista o eventuala carenta de fier, intalnita mai ales la femei, din cauza sangerarii menstruale. Nedescoperita la timp, aceasta carenta poate cauza anemia, manifestata prin oboseala, ameteli, dureri de cap, palpitatii.

Colesterolul

Valoarea normala a colesterolului este de 120 – 200 mg/dl. Hipercolesterolemia apare atunci cand cantitatea colesterolului din sange este mai mare de 240 mg/dl. Acesta poate determina aparitia bolilor cardiovasculare.

Glicemia

Glicemia reprezinta cantitatea de glucoza din sange. Nivelul normal al glicemiei este de 90 – 120 mg/dl, iar o crestere a acestuia poate fi un semnal pentru diabetul zaharat. Este indicat ca femeile insarcinate sa faca analiza glicemiei, deoarece prezinta un risc mai ridicat de a face diabet. Netratat, acesta poate duce la complicatii renale, neurologice, oculare sau vasculare.

Hemoglobina

Daca nivelul hemoglobinei in sange scade foarte mult, se instaleaza anemia. Valoarea normala a acesteia este de 12 – 14 g/100 ml de sange.

Calciul

Carenta de calciu poate fi tratata din timp, pentru a evita crizele de spasmofilie sau afectarea grava a oaselor si a dintilor. Valoarea normala a calcilui in sange este de 9 – 11 mg/100 ml de sange.

Razele X

Au la baza absorbtia inegala a radiatiilor de catre tesuturi si organe. Nu este recomandat sa se repete la intervale scurte de timp, pentru ca pot fi nocive. De aceea sunt interzise gravidelor. Radiografia pulmonara se face cand exista anumite simptome ale afectiunilor pulmonare. Mamografiile sunt menite sa detecteze cancerul la san, care poate fi mai usor tratat daca e descoperit din timp.

Ecografia

Este o metoda bazata pe ultrasunete, fara efecte secundare si folosita mai ales in analiza organelor abdominale, a glandelor endocrine si in cardiologie. Sarcina poate fi depistata la doar 21 de zile de la con-ceptie, iar la 18 – 20 de saptamani sexul fatului.

Tomografia

Detecteaza evetualele (poli)traumatisme craniene, vertebrale si cervicale si ajuta la indentificarea tumorilor. In acelasi timp, ofera informatii despre sistemul nervos si aparatul cardiovascular.

Testul glaucomului

Glaucomul este o boala de ochi des intalnita si care, netratata poate duce la orbire. Depistarea sa se face prin masurarea tensiunii interoculare si examinarea ochiului.

Tensiunea arteriala

O tensiune arteriala crescuta la mai multe masuratori repetate necesita rapid consultul unui cardiolog, care sa iti prescrie tratamentul potrivit. In caz contrar, te expui unor posibile accidente vasculare cerebrale.

Analiza urinei

Prin analiza urinei pot fi depistate infectiile urinare, diabetul zaharat sau diferite boli renale. Simptomele unei infectii urinare sunt urinatul frecvent, durerile, usturime la urinat, febra, urina tulbure. Netratata, aceasta se poate extinde si la nivelul aparatului genital.

Tags:

comment closed

Copyright © 2009 Ingrijire personala. All rights reserved.