You are here: Home // Slabire // Grasimi bune vs grasimi rele

Grasimi bune vs grasimi rele

Dintotdeauna am fost indoctrinati ca toate grasimile sunt rele si ca nu trebuie sa le consumam deoarece riscam o gama intreaga de boli de inima si sa devenim supraponderali. In realitate, in timp ce exista grasimi rele pe care trebuie sa facem tot posibilul sa le evitam (sau riscul de a avea bolile mai sus metionate), exista si alimente care contin grasimi sanatoase pe care trebuie sa le consumam.

Grasimile sanatoase (bune) sunt esentiale intr-o dieta sanatoasa, deoarece avem nevoie de grasimi in organism pentru a produce energie.

Grasimile actioneaza ca o sursa de izolare si ne impiedica scaderea temperaturii corpului nostru (la fe ca si in cazul parului). Daca nu consumam grasimi bune, suntem in pericol de a ne compromite sanatatea, lucru ce trebuie evitat.

Desigur trebuie sa evitam grasimile rele, si problema este ca majoritatea alimentelor preferate pe care ne dorim sa le consumam contin grasimi rele sau saturate, din categoria celor pe care trebuie sa le evitam. Placinta, carnatii, prajiturile si burgerii contin acele grasimi rele si sunt percepute ca alimente ce trebuie evitate. Este adevarat, ca daca consumam aceste alimente in cantitati prea mari, riscam o acumulare de grasimi saturate si prin urmare riscul de a dezvolta multiple boli coronariene.

Cu toate acestea, nu trebuie sa nu mai consumam grasimile bune, ce pot fi gasite in multe alimente sanatoase ce au si un gust bun. De exemplu, pestele, este gras si contine grasimi nesaturate (in special omega 3) care are numeroase beneficii pentru sanatate. Pentru persoanele care nu sunt pasionate de gustul pestelui, se recomanda nucile si chiar avocado, care furnizeaza grasimi sanatoase ce pot fi incorporate intr-o masa ca si un aliment extra si nu ca si punctul principal al mesei. Prin urmare puteti beneficia de grasimile bune fara a fi nevoit sa gustati produsele alimentare.

Cand este constiderata mancarea bogata in grasimi? Cat de multe grasimi rele sunt permise pentru a servi o masa sanatoasa?

Ca un ghid, daca mancarea contine mai mult de 20 grame de grasimi la 100 grame, produsul este bogat in lipide. Nu este neaparat un lucru rau, dar daca 5 grame din aceste 20 de grame sunt grasimi saturate (acizi grasi saturati) atunci produsele alimentare trebuie evitate deoarece este plin de grasimi rele. In cazul in care mancarea este cu continut scazut de grasime, si contine mai putin de 3 grame de grasime la 100 de grame este ideal. Alimentul ideal contine intre 3 grame si 20 grame de grasime si mai putin de 1,5 grame de grasimi saturate.

Grasimi bune (sanatoase)

Fructele cu coaja lemnoasa precum fisticul, migdalele si alte tipuri contin grasimi bune. Le puteti introduce cu usurinta in dieta zilnica, fara a exagera desigur. Cele mai multe grasimi bune sunt furnizate de avocado.

Pestele contine grasimi sanatoase, precum omega 3 care are proprietati de a mentine inima sanatoasa. Unele dintre cele mai bune tipuri de peste sunt: bibanul, pastravul, macroul, somonul. Ar trebui sa includeti peste in alimentatia dumneavoastra si sa il serviti cel putin o data pe saptamana.

Tags:

comment closed

Copyright © 2009 Ingrijire personala. All rights reserved.