You are here: Home // Diverse // Medicul casei – pentru sanatatea dumneavoastra

Medicul casei – pentru sanatatea dumneavoastra

Nu neglijati vizitele la medic – va pot salva viata

S-a instituit ideea gresita ca la medicul de familie mergem atunci cand este nevoie de o trimitere.

Cum se fac inscrierile?
In sistemul sanitar romanesc fiecare persoana trebuie sa fie inscrisa la un medic de familie pentru a beneficia de serviciile medicale.
Inscrierile se pot face chiar la prima prezentare la cabinetul unui medic de familie ce primeste pacienti.
Pentru inscriere sunt necesare buletinul sau cartea de identitate, adeverinta de salariu sau talonul de pensii.

Cat de des mergem la medic?

Un pacient adult, sanatos este bine sa se prezinte la medicul de familie o data la 6 luni sau o data pe an, in functie de activitatea pe care o desfasoara.
Asiguratii in varsta de peste 18 ani au dreptul si obligatia de a efectua un control medical anual, pentru prevenirea bolilor cu consecinte majore in ceea ce priveste morbiditatea si mortalitatea, control care se va efectua pe baza unei planificari trimestriale, afisata la cabinetul medicului de familie.
Casele de asigurari de sanatate au obligatia sa informeze public asiguratii despre obligativitatea efectuarii acestui serviciu.
Copiii trebuie dusi la control la un interval de trei luni, in timp ce gravidele trebuie sa se prezinte la medicul de familie trimestrial, iar din luna a opta de sarcina saptamanal.
Este de preferat insa, ca nou-nascutii, pana la varsta de trei ani, desi pot fi inscrisi la medicul de familie al parintilor, sa fie totusi in evidenta unui medic pediatru.

Obligatii si drepturi ale pacientilor

Pacientul este obligat sa vina la control cel putin o data pe an sau atunci cand este chemat, sa respecte recomandarile medicului, sa faca dovada contributiei sale la fondul asigurarilor de sanatate, in cazul in care aceasta este ceruta de medic.
In aceeasi masura, pacientul are dreptul sa beneficieze de tratament si ingrijiri medicale, are dreptul la informatie medicala, la confidentialitatea informatiilor si a vietii private si la propriile decizii in alegerea actului medical sau a medicului de familie.
De asemenea, pacientul are dreptul sa beneficieze de retete in regim de compensare sau gratuitate.

Obligatiile si drepturile medicilor

Medicul este obligat sa asigure asistenta medicala pacientilor, sa raspunda la chemarile acestora, sa ii solicite la control, sa pastreze relatia cu specialistii prin scrisorile medicale.
De asemenea, foarte important este faptul ca medicul de familie, inainte de a acorda o trimitere catre medicul specialist, trebuie sa stabileasca un diagnostic, ceea ce implica o informare permanenta in toate domeniile de specialitate.
Drepturile medicilor de familie deriva din contractul cadru incheiat cu casele de asigurari.
Totodata, desi nu este reglementat prin nici un act normativ, medicul are dreptul la respectul dumneavoastra.

Cum ne alegem medicul de familie

In primul rand, trebuie sa va informati asupra medicilor care au contract cu casa de asigurari catre care angajatorul dumneavoastra plateste contributia lunara pentru asigurarile de sanatate. Incercati sa adunati cat mai multe date despre competenta profesionala a respecMedicul casei – pentru sanatatea dumneavoastrativului medic, chiar solicitati-i o intrevedere.
Medicul trebuie sa va asculte in descrierea simptomelor, sa nu se pronunte inainte de aflarea detaliilor, sa fie capabil sa va ofere informatiile si explicatiile necesare intr-un limbaj accesibil, fara exces de termeni de specialitate. In acelasi timp ii puteti cere sa va scrie o scrisoare medicala in care sa rezume afectiunea si tratamentul sau investigatiile indicate.
Daca nu sunteti multumiti de serviciile medicului de familie va puteti inscrie pe listele altui medic, dar nu intr-un interval mai mic de trei luni de la ultima inscriere.

Atentie

Desi vi se pare ca munca desfasurata de medicul de familie este neesentiala, constand in principal in acordarea trimiterii catre serviciile de specialitate si acordarea retetelor compensate si gratuite este bine sa stiti ca nu este deloc asa.
Medicul de familie este cel care va stabileste primul diagnostic, este cel care va recomanda tratamentul in caz de urgenta, care cunoaste istoricul dumneavoastra medical, intr-un cuvant, cel care va poate salva viata!

Tags: ,

comment closed

Copyright © 2009 Ingrijire personala. All rights reserved.